Centar za cjeloživotno učenje u prirodi

IGOR logo9

Volim Marindvor

Selo Marindvor je prigradsko naselje Grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji, Republika Hrvatska. Marindvor je smješten oko 5 km sjeverno od Grada Požege u podnožju UNESCO svjetskog geoparka Papuk. Susjedna naselja su Krivaj, Kunovci i Bankovci na sjeveru, Novi Štitnjak na jugu, Stara Lipa na zapadu te Štitnjak na istoku. Poštanski broj je 34000 Požega, Republika Hrvatska, Europska Unija. Pozivni broj je +385 (0)34, a autooznaka PŽ.

Zemljopisne koordinate sela Marindvor su 45°22′23″N 17°38′24″E.

Marindvor na karti planete Zemlje

Marindvor na karti EU

Marindvor na zemljovidu RH eng

Marindvor na zemljovidu PSC

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine Marindvor je imao 118 stanovnika.

Kretanje broja stanovnika Marindvor

Šuma Jasikovac je prirodna cjelina i najvrjedniji dio krajobraza sela Marindvor koje je prigradsko naselje Grada Požege. Šuma je duboku utkana u povijest i tradiciju mještana Marindvora i dio je kulturne baštine kroz običaje i suživot generacija naših mještana. U šumi se nalazi izvor pitke vode Vlašica koji već generacijama koriste mještani sela Marindvor i Štitnjak.  Šuma Jasikovac dio je našeg identiteta, a ujedno i snažno izvorište održivog razvoja prigradskog naselja Marindvor. 

U šumi su stoljetna stabla koja je prema predaji mještana sadio i Vladimir Aladar pl. Reiner Brestovački (Požega 1883. – 1962.) koji je sa svojom suprugom Marija Sarkotić (1888. Karlovac – 1968. Osijek) i obitelji živio u Marindvoru.  Aladar je završio nautičku akademiju u Bakru i posvetio se svom veleposjedu u Marindvoru, gdje je izgradio špiritanu. Supruga Marija kćerka je Josipa Sarkotića ravnatelja zagrebačke kraljevske ženske gimnazije i nećakinja feldmaršala Stjepana baruna Sarkotića, zapovjednika Bosne, Hercegovine i Dalmacije. Obitelj Reiner je osnovala Zakladu porodice doktora Mije Reinera za podupiranje obrtnika i za osnutak sirotišta. Otac od Aladara I. Dr. chem. Michael Mijo Otto pl. Reiner, vlastelin Brestovački (Veliki Bečkeret 27.9.1844. - 1.9.1925. Podbrežje kod Maribora) kao gradski zastupnik, zamjenik načelnika Požege, pa član županijskih skupština i gospodarske podružnice, istaknuo se revnošću za promicanje gospodarstva i industrijskih pothvata u požeškom kraju te je patentirao lijek protiv malarije ‘Malarin’.
 
Obitelj ReinerDvorac u Marindvoru
Michael i Aladar s obitelji na Marindvoru i Dvorac Marindvor
 
U proteklom periodu šuma Jasikovac pokazala se kao prirodna zaštita naseljenog djela Marindvora prilikom olujnog nevremena koje stiže iz smjera sjevera i sjeveroistoka. Za ljetnih vrućina donosi nam osvježenje koje rezultira s nekoliko stupnjeva celzijusa niže temperature nego u Gradu Požegi.
U šumi je bogat životinjski svijet (raznovrsne ptice, vjeverice, leptiri...) i biljni svijet (hrast lužnjak, divlja trešnja, lipa, grab, bazga, različite gljive, samoniklo raslinje, ljekovito bilje i još jako puno toga) koji doprinosi bioraznolikosti našeg kraja te smanjuje utjecaj klimatskih promjena. Prostorno gledano, šuma Jasikovac je unutar Grada Požege što ima posebnu vrijednost za sve stanovnike požeštine.
 
 
Cvijet
 
Volim Marind♥or
 
Fotografije iz života Marindvora...
Hvala svima koji su omogućili da imamo ove fotografije...💚

Prognoza vremena

Meteo stanica Marindvor
© 2024 IGOR - Obrt za cjeloživotno učenje / Lifelong Learning Centre